Efter att ha läst Bengt Johanssons studie av nyhetsvärderingar vid svenska nyhetsredaktioner läser jag mitt Svenska dagblad med vidöppna ögon. Varje nyhetsartikel och varje reportage granskas med nyväckt intresse. Vad var det som fick just de här nyheterna att ta plats i just den här veckans tidningar?
Veckans följetong är bränderna i Australien. Redan söndagen den 8 februari berättar Svd om dem första gången. En knapp halvsida långt bak i tidningen ges åt den avlägsna nyhet som inte är speciellt ovanlig. Det är ju inte första gången det är skogsbränder i Australien och det ligger trots allt på andra sidan jordklotet.
Redan dagen efter har det konstaterats att det här inte är vanliga skogsbränder. Det här är ”den värsta brandkatastrofen i Australiens historia” står det på tidningens framsida under en snygg bild på en brandbil mitt i eldinfernot. Nu har nyheten fått en oväntad vändning och får ett helt uppslag. Det här är ingen katastrof utan en Katastrof.
På tisdagen har Svd fått kontakt med en präst i Svenska kyrkan i Melbourne. Detta placerar medvetet händelsen närmare läsaren. Svenska kyrkan är något vi kan relatera till och bränderna hotar nu något nära oss istället för anonyma australiensare 1600 mil bort. Denna vinkling höjde nyhetsvärdet så pass att man valt att lägga artikeln redan på uppslaget sida 6-7. Man har även fått tag på bra bilder vilka kvalificerar in på bildkravet sida 7.
Till onsdagens tidning har inget nytt hänt. Man nämner i förbigående att det var pyromaner bakom bränderna men det märks tydligt att detta är en nyhet som läsaren förväntas redan känna till. Torsdagens tidning innehåller en liten nyhetsnotis från TT. Den rör mest svårigheterna att identifiera kroppar och på sista raden kan man läsa att 23 av de nu härjande 33 bränderna fortfarande inte är under kontroll. Det brinner alltså fortfarande kraftigt men själva nyheten är död.
På fredagen har Australien fått lämna över utrikessidorna till Kina. Det handlar om extrem torka som drabbat 4 miljoner människor. Det här är ingen dagsfärsk nyhet och då man hänvisar till en rapport från Världsbanken från 2008 så kan misstänka att artikeln legat klar ett tag men fått lämna plats åt andra viktigare nyheter som exempelvis Australienbränderna.
Varför just Kina bedömdes ha tillräckligt nyhetsvärde för att publiceras beror på en mängd faktorer. Att det finns en engagerad journalist på plats är förmodligen mer orsak till än en slump. Man kan misstänka att utan denna journalist, bosatt i Kina, hade det inte blivit någon artikel alls. En egen expert och en nyhet som inte behandlats av andra medier är troligtvis tillräckligt för att låta den ta plats i tidningen.
Utöver det har texten vinklats mot de ständigt aktuella klimatproblemen. Konsumtion, miljöförstöring, urbanisering och växthuseffekten framställs som de direkta orsakerna bakom torkan. Denna artikel har blivit tilldelad en helsida vilket kan motiveras med tillgången till passande bildmaterial.
fredag 13 februari 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Hej Jenny!
SvaraRaderaJag tycker det är jätteintressant att du följer Australien-bränderna över tid och reflekterar över hur nyhetsvärdet påverkas av vinkel, tillgänligt bildmaterial etc. Jag tror att du lyckas täcka in en heldel viktiga kriterier för nyhetsvärdering av utrikesnyheter i dina resonemang om Australien- och Kinanyheterna.
Själv skrev jag faktiskt också om bränderna i Australien, bland annat. Jag tittade på en artikel från onsdagens DN och där satte de bränderna i samband till klimathotet och på så vis blev nyhetsvärdet tillräckligt högt för att hamna på förstasidan.
Bra jobbat!
MVH // Johan Åberg
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaJag håller med föregående skribent om att det var väldigt intressant att se hur du följde bränderna över tid. Jag tycker också att det var väldigt relevant att ta upp hur man valde att ta kontakt med svenska kyrkan för att flytta nyheten närmare.
SvaraRaderaKul att du tog upp nyheten om Kina för den hade jag missat i och med att jag inte läste svd alla dagar i veckan. Att den engagerade journalisten spelar in tycker jag var bra att du tog upp. Annars tycker jag att man ofta påpekar hur journalisterna spelar allt mindre roll och hur alla medier väljer samma nyheter.
Intressant och roligt att läsa!
/Jenny Andersson
Jenny,
SvaraRaderaJätteintressant inlägg där jag tycker att du klokt och initierat resonerar kring veckans publiceringar.
Experten/journalisten på plats i kombination med den nu "hajpade" klimatdiskussionen hjälper till att föra torkan i kina över tröskeln för att bli publicerad. Johan Galtung talar ju bland annat om trsöskelvärdet som något avgörande - och det ser man exempel på i det du lyfter fram!
/Mia
Hej!
SvaraRaderaJag tycker att det är jättekul att du följer en nyhets utveckling från dag till dag. Mycket intressant!
Du tar fram många intressant aspekter på nyhetsvärdering och skriver på ett spännande emellanåt lite humoristiskt sätt. Kul!
/ Carin